Kilka faktów o barwnikach spożywczych w proszku

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego używamy barwników spożywczych? I jak wpływają one na nasze zdrowie? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach i zagrożeniach wynikających ze stosowania barwników spożywczych w proszku.

Co to są barwniki spożywcze w proszku? 

Barwniki spożywcze w proszku to składniki, które dodaje się do produktów spożywczych, aby pomóc im dłużej zachować świeżość lub nadać im określony kolor. Mogą być również używane do dodania smaku! Istnieje wiele różnych rodzajów barwników spożywczych. Barwnik spożywczy w proszku może być wykonany z naturalnych lub sztucznych składników. Naturalne barwniki pochodzą z roślin, ale większość barwników spożywczych na rynku jest syntetyczna. 

Korzyści wynikające z zastosowania barwników spożywczych 

– Sprawiają, że żywność wygląda lepiej. Barwnik spożywczy w proszku może być używany do zmiany koloru żywności, dzięki czemu wygląda ona dłużej świeżo.

– Zachowaj żywność na dłużej. Barwniki spożywcze są stosowane w wielu świeżych i przetworzonych produktach spożywczych. Można je również dodawać do napojów. Mogą być stosowane w celu przedłużenia okresu przydatności żywności do spożycia poprzez spowolnienie procesu utleniania, który powoduje jełczenie żywności. 

barwnik spożywczy w proszku w kolorze niebieskim

Ryzyko związane z barwnikami spożywczymi w proszku

– alergie pokarmowe są poważnym stanem medycznym.

– choroby nerek. Barwniki spożywcze mogą wpływać na nerki i zwiększać ryzyko ich uszkodzenia i niewydolności. Może to być szczególnym problemem dla osób, które są na dializach nerkowych.