Foremka silikonowa to doskonała alternatywa dla metalicznych i papierowych form na wyroby cukiernicze. Ze względu na swoją strukturę i wykonanie z wysokiej jakości materiałów, tego typu formy świetnie spełniają swoją funkcję w różnorodnych warunkach i nadają się do przygotowywania zarówno pieczonych ciast, babeczek, jak i ekstrawaganckich pralin, mini deserów albo foremek do lodu.
Zalety foremek silikonowych
Podczas przygotowywania cukierniczych delikatesów warto wybierać foremki silikonowe ze względu na ich zalety:
- wysoką jakość wykonania i dużą wytrzymałość na uszkodzenia, zarysowania.
- elastyczność, dzięki czemu nie zajmują one wiele miejsca podczas przechowywania.
- odporność zarówno na bardzo wysokie, jak i niskie temperatury, dzięki czemu doskonale nadają się do pieczenia, ale także można przechowywać je w lodówce czy mrozić. Dodatkowo, tego typu foremki bardzo szybko stygną, przez co łatwiej uniknąć poparzenia, niż w przypadku blaszek metalowych.
- ekologiczność – ze względu na brak konieczności używania papieru do pieczenia czy dodatkowych smarowideł w trakcie korzystania z foremek.
- nieprzenikalność zapachów przygotowywanych potraw do formy
- bezpieczeństwo – foremki silikonowe nie wydzielają toksycznych substancji podczas obróbki żywności.
Wykorzystanie silikonowych foremek
Ze względu na różnorodność dostępnych kształtów i wielkości foremek można przygotowywać w nich przeróżne wyroby. Przykładowo foremki silikonowe serca doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania zjawiskowych deserów: ciastek czy pralin, które z powodzeniem można podarować bliskiej osobie. W podłużnych formach upiec można ciasta, keksy czy bananowy lub tradycyjny chlebek. Mniejsze foremki doskonale nadadzą się do mini babek, muffinków i ciasteczek, a najmniejsze do pralinek, trufli lub jako foremka na kostki do lodu.