Dostępne rodzaje tarek do sera

Dobrze starty ser sprawi, że ulubiona pizza lub zapiekanka smakuje jeszcze lepiej. Należy pamiętać, że ser jest podstawową formą posypki stosowaną do makaronów oraz wielu innych pokarmów. 

Tarki ręczne

Przygotowanie głównego dania niestety pochłania bardzo dużo czasu, dlatego warto zadbać o wszelkie szczegóły i wiedzieć jak wybrać tarkę do sera. Źle starte bryłki sera psują cały odbiór, dlatego trzeba zadbać o to, żeby tarka działała bez zarzutów. Dużą popularnością cieszy się ceramiczna lub szklana tarka, która dodatkowo posiada miseczkę. Ser może być podawany właśnie bezpośrednio w tej miseczce, ponieważ jej dno jest wykonane specjalnie do tarcia owoców, serów oraz pozostałych produktów. Dobrym rozwiązaniem jest również tarka, która ma dodatkową rączkę. Z wygląda przypomina ona małą łopatkę. Najlepiej wybierać tarki wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ jest to jeden z najtrwalszych oraz najbardziej wytrzymałych materiałów. Powierzchnia powinna być zaprojektowana w taki sposób, żeby ułatwiała dociśnięcie sera do ściany tarki. 

Tarki elektryczne

Niezwykle przydatnym narzędziem jest łopatka trąca, która umożliwia ścieranie sera od razu na gotowy posiłek. Należy zwrócić szczególną uwagę na twarde sery, do których należą pecorino oraz parmezan. Do tarcia takich serów najlepiej użyć tarki czworobocznej tradycyjnej. Każda strona tarki posiada inny rodzaj ząbków, dlatego umożliwia tarcie na różne sposoby. Takie rozwiązanie sprawia, że jest ona bardzo uniwersalna i można jej użyć także do ogórków, żeby pociąć je w plastry oraz do marchwi, aby przerobić ją na drobne wiórki. Najczęściej w kuchni można spotkać tarki ręczne, jednak znacznie szybciej można zetrzeć ser przy pomocy tarki elektrycznej. W takim urządzeniu należy włożyć ser do wlotu. Zasada działania jest podobna w maszynkach do mielenia oraz sokowirówkach. Wkłady są wymienne i posiadają różną grubość oczek. Przy ich użyciu czas tarcia sera jest znacznie krótszy, dlatego są często wykorzystywane w pizzeriach oraz restauracjach, ponieważ tam liczy się czas. Tarka elektryczna posiada czasem dodatkowe funkcje, takie jak wyciskanie oraz mielenie.