Kuchnie gastronomiczne: Co i jak?

Gastronomia, to bardzo ważna i świetnie rozwijająca się branża, ważny element gospodarki, rynek zatrudnienia. Tym bardziej teraz – gdy z jednej strony wróciła moda na gotowanie, smaczne i dobrej jakości jedzenie, gdy ma miejsce rozwój technologii – a z drugiej zauważamy wzrost liczby osób stołujących się poza domem. Konkurencja wrasta. Wyposażenie kuchni nie jest więc bez znaczenia – tak dla komfortu personelu, jak i klientów. Wpływa na jakość pracy – i jedzenia. Dlatego też, choć wyposażenie zaplecza kuchni barów czy restauracji, to nie mały wydatek – warto w niego zainwestować, gdyż ten wydatek się zwróci.

Kuchnia w kuchni

Zmywarki, suszarki, stoły, wagi, grille, okapy itp. – to tylko część obowiązkowego wyposażenia kuchni. Niezbędnik szefa kuchni i jego pomocników. Co jednak jest najważniejsze? Kuchnia! Żadna kuchnia nie może obejść się bez kuchni!

Przez kuchnie gastronomiczne rozumiemy zaś między innymi:
– Kuchnie gazowe,
– Kuchnie elektryczne,
– Kuchnie gazowe lub elektryczne z piekarnikiem gazowym (lub elektrycznym),
– Kuchnie gazowe z płytą żeliwną lub ceramiczną,
– Kuchenki indukcyjne stołowe.

Cena gra rolę

Kuchnie takie różnią się cenowo w zależności od rodzaju, modelu czy wymiarów. W Polsce na najprostszą kuchnię gastronomiczną wydamy około 1 tys. zł. Są jednak i takie, które warte są kilka razy więcej. Oszczędzać nie warto – i czasem warto wydać znacznie większą kwotę na model, który posłuży nam wiele lat, niż na taki, który swój żywot skończy po roku.