Formy do pieczenia a przygotowanie do pierwszego użycia

Dzięki formom do pieczenia każde ciasto będzie miało inny kształt, a co więcej, zachowa swój aromat i smak.

Wykonane z doskonałej blachy formy do pieczenia są grube i odporne na ścieranie, co jest jednoznaczne z tym, że nie dopuszczają do przywierania spodu. W celu ułatwienia wydobycia wypieków niektóre modele form do pieczenia zostały wyposażone w wyjmowane dno.

Polmarkus formy do pieczenia mogą być wykonane z wysokogatunkowych, różnorodnych materiałów, takich jak stal nierdzewna, stal węglowa, ceramika bądź silikon. Większość form do pieczenia, szczególnie stalowych lub blaszanych, wymaga przed pierwszym zastosowaniem tak zwanego przepalenia.

Polega ono po prostu na włożeniu nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia do nagrzanego piekarnika na określony czas. To pierwsze pieczenie powinno odbyć się niejako na sucho, czyli bez ciasta. Jest to o tyle istotne, że nie dopuszcza do przenikania zapachu blachy do aromatu pierwszego wypieku.

Formy do pieczenia mogą mieć postać tortownicy o dowolnych kształtach i rozmiarach. Ich charakterystyczną cechą jest idealne dopasowanie form do pieczenia do obwodu i zamknięcie za pomocą bardzo szczelnego zatrzasku, który skutecznie zapobiega wyciekaniu ciasta.