Czy warto stosować barwniki spożywcze?

Podczas wyboru potraw człowiek kieruje się nie tylko ich smakiem, ale również wyglądem. Ogromne znaczenie ma m.in. ich kolorystyka.

Obecnie wiele produktów spożywczych jest barwionych. Wynika to z faktu, że wiele z nich przeznaczonych jest do długiego przechowywania. W tym celu wykorzystywane są barwniki spożywcze. Są to chemiczne dodatki, które nadają żywności odpowiednią barwę. Co ciekawe, nie zalicza się do nich dodatków stosowanych z uwagi na ich właściwości aromatyczne czy smakowe. Barwniki dzieli się przy tym na naturalne i identyczne z naturalnymi.

Barwniki naturalne są otrzymywane poprzez ekstrakcję surowców roślinnych czy zwierzęcych. Barwniki identyczne z naturalnymi otrzymywane są z kolei w procesie syntezy chemiczne, ale ich skład jest identyczny ze składem barwników naturalnych. Czy barwniki spożywcze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu? W Unii Europejskiej od dawna obowiązują dość surowe normy, które regulują produkcję dodatków do żywności. Jednak zbyt duża ilość barwników może powodować różnego rodzaju alergie, a nawet problemy trawienne. Warto mieć to na uwadze robiąc zakupy. Generalnie, im dłuższy okres przydatności do spożycia, tym większa ilość barwników spożywczych dodanych do produktu.