Podczas wyboru potraw człowiek kieruje się nie tylko ich smakiem, ale również wyglądem. Ogromne znaczenie ma m.in. ich kolorystyka.
Obecnie wiele produktów spożywczych jest barwionych. Wynika to z faktu, że wiele z nich przeznaczonych jest do długiego przechowywania. W tym celu wykorzystywane są barwniki spożywcze. Są to chemiczne dodatki, które nadają żywności odpowiednią barwę. Co ciekawe, nie zalicza się do nich dodatków stosowanych z uwagi na ich właściwości aromatyczne czy smakowe. Barwniki dzieli się przy tym na naturalne i identyczne z naturalnymi.
Barwniki naturalne są otrzymywane poprzez ekstrakcję surowców roślinnych czy zwierzęcych. Barwniki identyczne z naturalnymi otrzymywane są z kolei w procesie syntezy chemiczne, ale ich skład jest identyczny ze składem barwników naturalnych. Czy barwniki spożywcze są szkodliwe dla ludzkiego organizmu? W Unii Europejskiej od dawna obowiązują dość surowe normy, które regulują produkcję dodatków do żywności. Jednak zbyt duża ilość barwników może powodować różnego rodzaju alergie, a nawet problemy trawienne. Warto mieć to na uwadze robiąc zakupy. Generalnie, im dłuższy okres przydatności do spożycia, tym większa ilość barwników spożywczych dodanych do produktu.