Domowe babeczki

Wypieki tworzone w zaciszu domowym mają to do siebie, że zawsze są pyszne. Nie ważne, że wyszedł zakalec, albo kształt okazał się być zupełnie inny, niż był zamierzony – ilość serca włożonego w stworzenie ciasta, czy też babeczek jest wprost proporcjonalna do jakości smaku wypieku.

Babeczki tradycyjne

Aby upiec babeczki nie trzeba podejmować zbyt dużego wysiłku. Na półkach sklepowych można znaleźć gotowe mieszanki, które po rozrobieniu z kilkoma ogólnie dostępnymi składnikami można wlewać do foremek i wkładać do rozgrzanego pojemnika, aby po kilkudziesięciu minutach wyciągnąć gotowe babeczki.

Foremki do babeczek można dostać w kilku postaciach i bardzo wielu kształtach. Najczęściej kupuje się blachę z otworami na sześć lub dwanaście odpowiednio mniejszych babeczek oraz papilotki, które umieszcza się we wspomnianych otworach. Jest to najwygodniejszy sposób na szybkie pieczenie tego rodzaju słodkości.

Foremki do babeczek są również sprzedawane jako jednorazowe, aluminiowe miseczki, w których mieści się jedna babeczka – w takich foremkach nie umieszcza się już papilotek i działają one tak samo, jak aluminiowe formy na chleb. Inną opcją jest zakup metalowych foremek pojedynczych, które posiadają zwykle lekko karbowane brzegi, ale wciąż są tradycyjnie okrągłe i dosyć niskie, dzięki czemu ich kształt będzie przypominał grzybka, co w przypadku babeczki jest raczej zaletą. Na koniec pozostaje jedynie dekoracja.