Pomysły na dania z makaronem bezglutenowym

Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, muszą zrezygnować z tradycyjnego makaronu. Z pomocą przychodzi im jednak makaron bezglutenowy, na którego bazie można przyrządzić wiele smacznych dań obiadowych czy na kolację. 

Czym różni się makaron bezglutenowy od tradycyjnego?

Makaron bezglutenowy z tego sklepu to idealne rozwiązanie dla osób, które kochają dania na bazie klusek, a jednocześnie nie mogą spożywać glutenu. Mowa tutaj przede wszystkim o alergikach czy osobach ze zdiagnozowaną celiakią, choć coraz częściej po makaron bezglutenowy sięgają również osoby zdrowe, które chcą się prawidłowo odżywiać i zadbać o siebie. Produkt ten nie zawiera glutenu, gdyż przygotowywany jest ona na bazie odpowiedniej mąki, na przykład ryżowej czy kukurydzianej. 

makaron bezglutenowy

Jakie dania można przygotować na bazie makaronu bezglutenowego?

Makaron bezglutenowy stanowi doskonałą bazę dla wielu dań obiadowych oraz serwowanych w ramach kolacji. Warto wykorzystać go do przygotowania:

  • spaghetti w różnych odmianach,
  • zapiekanek makaronowych,
  • tagliatelle ze szpinakiem i łososiem,
  • penne z polędwicą i pieczarkami.

Oczywiście, osoby będące na diecie bezglutenowej muszą odpowiednio dobierać dodatki do makaronu, tak aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji spożywania glutenu. Co ciekawe, smak makaronu bezglutenowego sam w sobie nieco odbiega od smaku tradycyjnego makaronu, jednak w daniach różnica pomiędzy nimi jest praktycznie niewyczuwalna. Można użyć go do przygotowania posiłków dla całej rodziny, do pracy czy jako bazę do sałatek na imprezę. W rzeczywistości makaron ten można stosować do tych samych dań, co tradycyjną odmianę makaronu.