Ketchup bez cukru – w jakich dietach jest stosowany? Czy zapewnia ten sam smak?

Ketchup bez cukru to niskokaloryczna alternatywa dla Twojej ulubionej przyprawy. Zachowuje on pikantny smak tradycyjnego ketchupu, ale zawiera ułamek kalorii i cukru.

Czym jest ketchup bez cukru? Jak jest produkowany?

KETCHUP-PIKANTNY-BEZGLUTENOWYJak sama nazwa wskazuje, nie zawiera dodatku cukrów. Zamiast tego wykorzystuje sztuczne słodziki, aby zrekompensować utratę smaku. Ketchup bez cukru jest najczęściej używany przez osoby na diecie, które szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnej żywności. Niektórzy mogą go również używać jako substytutu dla diabetyków, którzy nie mogą spożywać cukru lub innych naturalnych substancji słodzących. Wykorzystuje alternatywny słodzik, taki jak stewia, aby dodać słodyczy.

Produkty takie jak ketchup bez cukru nie są jeszcze tak powszechne, by można je było kupić w każdym sklepie, jednak oferta internetowa wychodzi na przeciw.

Pod wieloma względami ketchup bezcukrowy jest bezpośrednim wynikiem rosnącej popularności diet niskowęglowodanowych, takich jak Atkins i Keto.

Czy ten ketchup sprawdzi się we wszystkich potrawach?

Tak, ta przyprawa sporządzana z pomidorów, octu i innych przypraw sprawdzi się jako sos do maczania frytek, nuggetsów z kurczaka i innych produktów spożywczych. Konsumenci mogą kupić ten produkt w sklepach spożywczych. Półlitrowa butelka kosztuje średnio 10 zł. Ketchup bez cukru, zarówno domowej roboty, jak i kupiony w sklepie, jest opcją dla każdego, kto stara się ograniczyć ilość cukru w swojej diecie.

Podsumowanie

Ketchup bez cukru to przyprawa, która jest identyczna jak jej zwykły odpowiednik, z wyjątkiem jednej istotnej zmiany: nie zawiera dodatku cukru. Głównym składnikiem ketchupu są pomidory, które naturalnie zawierają 2 gramy cukru na 100g. Aby dodać trochę słodkiego smaku, zastępuje się sacharozę słodzikami, takimi jak sukraloza czy sacharyna.