Jakie właściwości ma sok pomidorowy?

Pomidor stanowi nieodłączną część kuchni indyjskiej i międzynarodowej. Ten piękny czerwony owoc nie tylko dodaje pikantnego smaku niezliczonym przysmakom, ale ma też do zaoferowania kilka korzyści dla zdrowia i urody. Nie tylko pomidor, ale także sok pomidorowy jest bogaty w składniki odżywcze i ma niską zawartość kalorii i tłuszczu. Jeśli więc chcesz schudnąć, ten napój jest właśnie dla Ciebie.

Bogactwo zdrowia

Sok pomidorowy może zapewnić szeroki zakres korzyści jako część odżywczej, zbilansowanej diety. Jest dobry dla Twojej skóry, oczu i kości! Codzienne spożywanie soku pomidorowego utrzymuje zdrową wątrobę, która wspomaga trawienie, stymuluje regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Błonnik znajdujący się w soku pomidorowym pomaga rozbić zły cholesterol, a niacyna ma korzystny wpływ na wysoki poziom cholesterolu. Wykazano, że bogactwo składników odżywczych zawartych w pomidorach pomaga w zapobieganiu zlepiania się nieprawidłowych komórek płytkowych, co jest korzystne dla osób cierpiących na choroby serca lub zagrożonych nimi. Przewlekły stan zapalny i nieprawidłowości zapalne zostały powiązane z całą gamą nieprzyjemnych warunków zdrowotnych. Badania wykazały, że codzienna szklanka soku pomidorowego obniża podstawowy marker stanu zapalnego u danej osoby o prawie jedną trzecią. Witamina K, znajdująca się w bogatej podaży w pomidorach, ma ogromne znaczenie dla zdrowia Twoich kości. Badania wykazały, że codzienne picie soku pomidorowego może prowadzić do zmniejszenia trądziku i zapobiegania uszkodzeniom komórek skóry spowodowanym przez promieniowanie UV. 

sok pomidorowy

Sok pomidorowy zdrowy również dla dzieci

Podczas wprowadzania pokarmów stałych u małych dzieci, a nawet u maluchów, sok pomidorowy może być doskonałym uzupełnieniem pokarmów stałych i przecierów. Ponieważ często jest łączony z dodatkowymi warzywami, takimi jak buraki i marchew, sok pomidorowy może być zabawnym i łatwym sposobem na zapewnienie maluchom pełnej porcji warzyw i owoców przy niewielkim wysiłku. Ma to dodatkową zaletę, ponieważ pomaga rozwijać i szkolić młode podniebienia, aby docenić różnorodność smaków i tekstur, a także może pomóc w niektórych problemach, które często nękają młodsze dzieci, takich jak brak witamin i minerałów, przewlekłe zaparcia, itp.