Patelnia gastronomiczna to dobry wybór?

Współczesna kuchnia w lokalu gastronomicznym, aby móc spełniać wymagania klienta powinna odznaczać się wysokiej jakości sprzętem, który pozwoli na efektywne i higieniczne przygotowanie smacznych posiłków. Jednym z elementów takiego wyposażenia jest patelnia gastronomiczna.

Różnorodne patelnie

Na polskim rynku dostępnych jest wiele rodzajów specjalistycznych patelni przeznaczonych dla lokali gastronomicznych, które pogrupować można na patelnie zasilane gazem oraz na patelnie elektryczne. To, jaki rodzaj zasilania wybierzemy nie ma większego wpływu na funkcjonowanie urządzenia, poza uniezależnieniem patelni gazowej od braków w dostawie prądu.

Główną zaletą zastosowania patelni gastronomicznej jest szybkość
przygotowywania za jej pomocą dań. Pojemność mis urządzenia może wahać się od kilku do kilkudziesięciu litrów. A ich wydajność może oscylować od kilkudziesięciu kotletów na godzinę do nawet 200 sztuk. Dzięki takiej dużej szybkości pracy patelnie sprawdzą się doskonale w obleganych restauracjach, czy też w trackie obsługi dużych imprez.

Łatwość utrzymania

Patelnia do zastosowania w gastronomii to dość rozsądna inwestycja, które pozwala na znaczące zwiększenie efektywności działań w kuchni. Dużą zaletą tego rodzaju urządzeń jest ich łatwość czyszczenia oraz utrzymania w dobrym stanie.

Dzięki wykonaniu ze stali nierdzewnej powierzchnia patelni jest odporna zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i chemiczne. Dlatego czyszczenie nie sprawia problemów, a my nie musimy martwić się pojawianiem zarysować.