Łopatka kuchenna- jaką wybrać?

Nie da się ukryć, że kuchnie są takim pomieszczeniem w naszym domu lub mieszkaniu, które muszą być świetnie wyposażone. To właśnie tam przygotowujemy przepyszne potrawy i słodkie wypieki, którymi później raczymy naszych gości, pozostałych domowników. W obecnych czasach chyba niezwykle trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażoną kuchnię, w której zabraknie łopatki kuchennej. Są one niezbędne w samym procesie gotowania. Tak więc jaka łopatka kuchenna jest warta uwagi?

Łopatka kuchenna wykonana z drewna

Drewniana łopatka kuchenna jest chyba jedną, z najbardziej tradycyjnych jej wersji. Co więcej, to właśnie ona stanowi najczęstszy wybór każdego, domowego kucharza. Uwagę zwraca przede wszystkim doskonały wygląd łopatki, gdyż drewno jest materiałem niezwykle wdzięcznym i eleganckim.

Zapewni ona także doskonałe właściwości użytkowe, gdyż drewniana łopatka kuchenna jest niesamowicie odporna na uszkodzenia, a także niewrażliwe na ekstremalnie wysokie lub ekstremalnie niskie temperatury. Drewno również nawet w najmniejszym stopniu nie przenosi smaku, ani zapachu przygotowywanych potraw, więc bez wątpienia taka łopatka kuchenna, może być wykorzystywana do wszystkiego.

Łopatka kuchenna z silikonu

Silikonowa łopatka kuchenna jest drugim, dostępnym na rynku modelem. Tego typu łyżki cechują się przede wszystkim znikomą wagą, więc mieszanie nimi nie będzie sprawiało najmniejszego problemu. Co więcej, łopatki silikonowe nie przywierają do żadnej potrawy, więc niezwykle łatwo zachować je w czystości.

Mogą one również występować w różnych kolorach, więc z pewnością będą pasowały do wielu kuchni. Niemniej jednak trzeba stawiać na łopatki silikonowe, które cechuje najwyższa możliwa jakość. Słaby silikon niestety, ale może mieć negatywny wpływ na smak potraw, a także stać się przekaźnikiem smaków pomiędzy nimi. Tak więc łopatka kuchenna z silikonu, musi być gadżetem z przysłowiowej wyższej półki.