Jak kupić dobry nóż?

Ostry, poręczny nóż znacznie ułatwia przygotowywanie produktów i sprawia, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Warto zainwestować w produkt, który będzie dobrze służyć przez lata.

Jaki materiał?

Noże kuchenne dostępne na rynku są wykonane z kilku różnych materiałów, które różnią się pod względem ceny oraz wytrzymałości. Do najbardziej solidnych należą ostrza z tytanu, jednak zakup takiego produktu jest dużym wydatkiem. Na co dzień zupełnie wystarczy nóż z nierdzewnej stali, która jest odporna zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i na działanie rdzy.

Ostrość

Ostrość noży kuchennych trudno jest zmierzyć, jednocześnie ma ona kluczowe znaczenie dla wygody użytkownika. Jeśli ostrze jest tępe trzeba użyć znacznie więcej siły, żeby pokroić produkty. Przygotowanie posiłków staje się męczące i bardziej czasochłonne. Ostry nóż kuchenny powinien przecinać twarde produkty takie jak ziemniaki, czy dynia bez konieczności stosowania dużego nacisku.

Wygoda użytkowania

Przy zakupie profesjonalnego noża (tu przykład: https://ostry-sklep.pl/c/10/noze-kuchenne.html) trzeba zwrócić uwagę także na rękojeść. Zazwyczaj jest ona wykonana z tworzyw sztucznych lub drewna. Najważniejsze, żeby miała ergonomiczny kształt, który zapewni pewny uchwyt, a co za tym idzie łatwiejsze, szybsze i bardziej precyzyjne krojenie.