Słodkie wypieki z marchewką

Chcąc przygotować unikatową, słodką przekąskę powinniśmy sięgnąć po składniki, które zwykle nie są do tego stosowane. Może być to fasola lub równie popularna w polskiej kuchni marchew.

Odmiana w kuchni

Mimo powszechnego stosowania marchwi w wielu daniach kuchni polskiej jest ona rzadko używana do wypieków. Niesłusznie, gdyż dzięki naturalnej słodyczy oraz bogactwu witamin może ona stanowić świetną podstawę do wypieków.

Ciasto marchewkowe ma same zalety. Jest zdrowsze od klasycznych ciast, można wykonać je szybko, a niezbędne składniki do wypieku są niemalże w każdej polskiej kuchni. Z tego powodu ciasto z marchwią to idealne danie „na ostatnią chwilę”

Czego będziemy potrzebować

• 1 i 1/2 szklanki mąki

• 1 szklankę cukru

• 2/3 szklanki oleju

• 3 jajka

• 4‐5 sporych marchwi

• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

• 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

• odrobiny soli

Wymienione składniki to tylko podstawa do wypieku. Ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku ciasta mają różnorodne dodatki i przyprawy, które się w nim znajdą. Jeżeli chcemy, aby ciasto z marchwi było zdrowsze możemy dodać migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, czy też rodzynki. Z kolei najpopularniejsze składniki nadające aromatu to cynamon lub przyprawa do piernika.

Czynności

Przygotowywania do wypieku powinniśmy rozpocząć od marchwi. Dokładnie umytą lub obraną ścieramy na tarce. Ważne, aby miała małe oczka. W międzyczasie warto zacząć nagrzewanie piekarnika do 180 stopni. Następnie rozdzielamy żółtka od białka i odkładamy je na później. Ubijamy białka do czasu podwojenia ich objętości. Wtedy możemy wsypać szklankę cukru. Wciąż ubijając czekamy aż masa stanie się gładka i puszysta.

W tej chwili możemy dodać żółtka, mąkę, sól, proszek, sodę oraz dobrane przez nas przyprawy. Gdy już to zrobimy możemy wlać olej, dodać startą marchew oraz umieścić według uznania różnorodne dodatki. W ten sposób przygotowaną masę umieszczamy w foremce. Zapobiegając przywarciu ciasta do formy powinniśmy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do wypieku. Wszystko wkładamy do piekarnika na 45 minut.