Maszyny do pierogów – automatyzacja w przemyśle spożywczym

W przemyśle przetwórstwa mięsnego i gastronomii pierogi produkowane są przez automatyczne maszyny. Są to automatyczne roboty pracujące w trybie ciągłym, które mogą produkować duże partie pierogów w najkrótszym możliwym czasie.

Funkcjonalność maszynek do pierogów

pierogiWszystko, co musisz zrobić, to załadować ciasto i dodatki do specjalnie zaprojektowanych lejów – a pożądane produkty są gotowe w ciągu kilku minut. Maszynka do lepienia pierogów posiada wydajność na poziomie od 200 do 1200 kg/godz. Automatyczne automaty umożliwiają pracę z ciastem zarówno z miękkich jak i twardych odmian mąki. Profesjonalna maszynka do lepienia pierogów to coś co bez problemu znajdziemy w sklepach internetowych.

Bębny formujące o różnych kształtach są używane do uzyskania różnych rodzajów produktów końcowych. Na życzenie klienta mogą być produkowane różne kształty pierogów i knedli. Automatyczne maszyny mogą również produkować takie odmiany pierogów jak: hinkali, samsa, czebureki z różnymi kształtami krawędzi,, zrazy itp.

Funkcje i cechy automatów do pierogów

Pierogarki pracują w trybie automatycznym. Wstępnie wymieszane ciasto i składniki polew są ładowane do odpowiednich lejów zasypowych. Wielkość i pojemność dozownika można ustawić za pomocą panelu dotykowego, co może być zapisane w pamięci maszyny do pierogów.

Zalety maszyn do pierogów to m.in:

    • Możliwość tworzenia różnych form pierogów
    • Możliwość produkcji kilku rodzajów pierogów na jednej maszynie
    • Regulowana grubość ciasta i objętość polew
    • Wieloetapowe nakładanie ciasta na blachy
    • Dostrojenie urządzenia do receptury klienta
    • Wysoka wydajność
    • Minimalizacja kosztów pracy
    • Szeroka gama maszyn do produkcji pierogów
    • Minimalna ilość odpadów ciasta, możliwość ponownego wykorzystania pasków ciasta

Powierzchnie zwilżane i komponenty produktu wykonane są ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością, Maszyny te charakteryzuje łatwy demontaż do czyszczenia i dezynfekcji.