Jak przygotować malinową chmurkę?

Ciasto malinowa chmurka jest doskonałym wyborem nie tylko dla doświadczonych, ale również początkujących kucharzy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast. Dzięki kilku naszym cennym wskazówkom i poradom dowiedzą się Państwo w jaki sposób przygotować niesamowite ciasto.

Jak przygotować galaretkę malinową?

W pierwszej kolejności warto skupić się na tym, aby przygotować galaretkę malinową, która wraz z malinami jest sercem ciasta. Aby przygotować galaretkę malinową należy zagotować jeden litr wrzątku i wlać go do specjalnego naczynia żaroodpornego. Do wody należy wsypać 3 opakowania galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Dobrze wymieszany płyn należy odłożyć do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie stopniowo tężeć na brzegach, to można wymieszać ją w malinami i od razu wlać do upieczonego spodu ciasta. 

Jak przygotować krem?

Nieco trudniejszym zadaniem jest przygotowanie kremu. Doskonale sprawdzi się tutaj przede wszystkim mascarpone, który można zmiksować z cukrem i ekstraktem. Do takiej masy można stopniowo dolewać kremówkę. Miksować krem należy do momentu, aż cała masa dobrze się ubije i będzie dość sztywna. Uważać należy jedynie na to, aby nie ubijać za długo, ponieważ szybko powstanie konsystencja masła. Krem można równomiernie położyć na zastygniętą galaretkę. 

Cenne wskazówki

Ciasto malinowa chmurka jest łatwiejsze do przygotowania, gdy pieczenie podzieli się na dwa dni. Pierwszy dzień warto przeznaczyć na pieczenie spodu i zrobienie galaretki. Drugiego dnia można z kolei zrobić krem i bezę.

Zdjęcie w artykule to malinowa chmurka w wydaniu MniamMniam.com