Z jakiego materiału powinna być wykonana brytfanna do pieczenia?

Podczas szukania nowej brytfanny do piekarnika pierwsze co się rzuca w oczy, to bardzo szeroki wybór możliwych materiałów, z których jest ona wykonana. Czym konkretnie cechują się poszczególne materiały i która konkretnie brytfanna do pieczenia będzie najlepszym wyborem?

Cechy żaroodpornej brytfanny do pieczenia

Nie da się ukryć, że jeśli szuka się brytfanny do piekarnika, to jednym z najczęstszych wyborów będzie brytfanna do piekarnika wykonana z żaroodpornego szkła. Czym konkretnie się ona charakteryzuje? Przede wszystkim zauważyć trzeba, że ten model odporny jest zarówno na bardzo wysokie, jak i również na niskie temperatury. Dodatkowo może być używany nie tylko w piekarniku, lecz również i w zwykłej mikrofalówce. Tego typu materiał jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, a także nie wywołuje reakcji alergicznych.

Cechy aluminiowej brytfanny

Równie popularnym modelem brytfanny jest wersja aluminiowa. Jej ogromną zaletą jest to, że bardzo szybko, a zarazem bardzo równomiernie się nagrzewa. Dzięki temu czas pieczenia w niej jej nieco krótszy, a to z kolei wpływa na mniejsze rachunki za energię. Tego typu materiał zapewnia także ogromną wygodę podczas używania takiej brytfanny. Jest ona bowiem bardzo lekka, a także bardzo mocna, więc w żadnym wypadku nie jest narażona na zniszczenie np. podczas upadku. Na koniec warto wspomnieć, że jest to model bardzo łatwy w czyszczeniu, a także dostępny w ogromnej ilości kolorach i wzorach, co pozwala dobrać jej wygląd pod konkretny gust i poczucie estetyki.