Opakowania dla gastronomii- co oferuje rynek

Osoby prowadzące lokale gastronomiczne, czy to restauracje, czy bary typu bistro zdają sobie sprawę, że istotnym elementem wyposażeniem, czy może bardziej zaopatrzenia, są opakowania na wynos. Klienci często chcą zjeść swoje ulubione dania w domowym zaciszu, a każda szanująca się restauracja pozwala zabrać ze sobą niedokończony posiłek.

Jakie opakowania na wynos oferują producenci:

Producenci z myślą o lokalach gastronomicznych oraz firmach cateringowych opracowują bardzo różne rozwiązania. Jeżeli chodzi o podawanie przygotowanych dań oprócz zastawy, także jednorazowej, do dyspozycji restauratorów są jednorazowe opakowania gastronomiczne, w których klient może otrzymać posiłek na wynos. Takie opakowania produkowane są najczęściej z papieru, tektury, plastiku lub styropianu. Najczęściej właściciele lokali zaopatrują się w takie opakowania gastronomiczne jak:
– pojemniki styropianowe na wynos;
– plastikowe talerze, półmiski, tacki;
– opakowania papierowe na fast food;
– foremki i półmiski aluminiowe;
– torebki papierowe;
– tekturowe opakowania na pizze;
– papierowe lub plastikowe kubki na zupę lub gorące napoje;
– plastikowe miski na sałatki lub makarony.
Osobną grupę opakowań gastronomicznych stanowią te dedykowane dla cukierni, takie jak pudełka na ciasto.

Ważne są atesty

Kupując opakowania gastronomiczne należy pamiętać, że muszą posiadać wszystkie niezbędne atesty. Podstawową rzeczą jest by były to materiały, które mogą mieć kontakt z żywnością. Jednak nie wszystkie opakowania do żywności można na przykład podgrzewać w mikrofalówce lub używać do gorących dań. Typ opakowania zawsze powinien być dostosowany do rodzaju serwowanego w nim dania.