Domowy obiad – idealny pomysł na przerwę w pracy

Przerwa w pracy ma być czasem na krótki odpoczynek i szybką regenerację sił. Kawa z pewnością pobudza, ale na pewno smaczny, domowy obiad doda energii i zapewni dobry nastrój na kolejne godziny pracy. Jedyne o co trzeba zadbać to właściwy pojemnik do przenoszenia posiłków przyrządzonych w domu.

Termos obiadowy – rzecz, z którą zawsze idzie się do pracy

Jest to bardzo przydatny pojemnik termiczny, dzięki któremu możemy zabrać do pracy przygotowany wcześniej w domu obiad. Dzięki termosowi będziemy mieli ciepły i smaczny posiłek dokładnie taki jak lubimy. Może być to nawet obiad składający się z dwóch dań – możliwości jest wiele.

Termosy obiadowe, dostępne na rynku, różnią się między sobą:
– materiałem użytym do ich wykonania;
– pojemnością;
– kształtem;
– wytrzymałością i szczelnością
– udogodnieniami typu: sztućce, zawory bezpieczeństwa, uchwyty i paski czy powłoka antypoślizgowa.

Wybór spełniającego naszego oczekiwania termosu należy uzależnić od tego, jakiego typu i w jakich porcjach posiłki, będziemy chcieli w nich przenosić (jedno – czy dwudaniowe obiady) oraz jak długo mają utrzymywać pożądaną temperaturę. Warto pamiętać o tym, że aby termos utrzymywał właściwą temperaturę dania musi być on w pełni uzupełniony, Jeśli zaś chodzi o materiał wykonania, to stalowy pojemnik choć cięższy i trwalszy, dłużej utrzyma temperaturę niż plastikowy, który z kolei jest łatwiejszy w przenoszeniu.