Kasza orkiszowa stanowi jeden z najzdrowszych zamienników dla popularnych ziemniaków i białego ryżu. Cechuje się bardzo bogatym składem i ciekawym smakiem. Wyjaśniamy, jak wpływa na ludzki organizm.
Kasza orkiszowa – podstawowe informacje
Kasza orkiszowa to produkt spożywczy słynący z zawartości dużej ilości cennych składników odżywczych. Stanowi ważny składnik jadłospisu osób korzystających ze zbilansowanych i zdrowych diet. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym, lekkostrawnością i niską zawartością glutenu, więcej o nim tutaj. W jej skład wchodzą węglowodany, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, B, E i K. Ponadto omawiana kasza zawiera takie minerały jak:
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- fosfor,
- potas.
Właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej
Tak bogaty skład kaszy orkiszowej ma przełożenie na liczne właściwości prozdrowotne. Omawiany produkt wspomaga pracę układu trawiennego. Regularni spożywany ułatwia wchłanianie pokarmów i stanowi skuteczną broń w walce z biegunkami oraz zaparciami. Kasza orkiszowa wzmacnia układ krwionośny, sprawia że narządy i tkanki są lepiej utlenione, co ma przełożenie na szybszą przemianę materii. Ponadto opisywany produkt spożywczy ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga organizm w walce ze stresem oraz bezsennością. Kasza z orkiszu pozwala na skuteczną walkę z trądzikiem oraz grzybicą, poza tym na wpływ na kondycje paznokci, włosów i skóry.