Makaron z soczewicy jest produktem pożywnym, zdrowym i smacznym. Zawiera duże ilości biała, minerałów i witamin, a także błonnika pokarmowego. W związku z tym stanowi pożądany składnik diety bezglutenowej, cukrzycowej, redukcyjnej, ciążowej, a także wegańskiej i wegetariańskiej. Jest jednak produktem kalorycznym, dlatego nie powinien być spożywany codziennie.
Makaron z soczewicy – kto powinien go spożywać?
Makaron z soczewicy jest znany jako łatwo przyswajalne źródło białka. Nie zawiera glutenu, ale cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Jest natomiast cennym źródłem fosforu, żelaza, miedzi, witamin z grupy B i magnezu. Wszystkie te cechy sprawiają, że jest odpowiedni dla:
- diabetyków,
- osób chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu,
- wegetarian i wegan,
- osób na diecie redukcyjnej, odchudzających się,
- osób cierpiących na problemy trawienne,
- aktywnych sportowców ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko,
- kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
- pacjentów chorujących na niedokrwistość (anemię) z niedoboru żelaza.
Z czym podawać makaron z soczewicy?
Niewątpliwie makaron z soczewicy cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Niemniej, doceniany jest również ze względu na swoje walory smakowe. Można go przyprawiać na wiele sposobów, a także łączyć z wieloma produktami. Najczęściej podawany jest z ostrymi przyprawami wraz z warzywami takimi jak: pomidory koktajlowe, cukinia, papryczki chili, cebula, czosnek oraz imbir. Świetnie pasuje również z grochem, fasolą, dynią, kalarepą czy burakami w połączeniu z sosem. Można go również podawać z dodatkiem mięsa.