Termos gastronomiczny to niezawodne narzędzie do przechowywania napojów oraz potraw. Niecieknące, trzymające ciepło termiczne pojemniki gastronomiczne wykorzystywane są z powodzeniem przez firmy cateringowe i restauracje. Znajdują one zastosowanie wszędzie tam, gdzie dostęp do kuchni jest utrudniony, a liczy się szybkie podanie ciepłych napojów oraz parujących jeszcze dań. Zróżnicowane pod kątem wymiarów i technologii termosy gastronomiczne są niezastąpione przy organizacji imprez plenerowych.
Czym charakteryzuje się termos gastronomiczny?
Niezawodne termosy gastronomiczne różnią się między sobą kształtem i pojemnością. Tworzone są z myślą o wielogodzinnym użytkowaniu w trudnych warunkach. Najczęściej służą do przechowywania żywności luzem lub w pojemnikach.
Pojemniki termoizolacyjne zamykane są szczelnymi pokrywami, dodatkowo wyposażonymi w uszczelki oraz system zatrzasków gwarantujących odpowiednią szczelność i utrzymanie stałej temperatury. Tworzone ze stali nierdzewnej termosy gwarantują higienę i neutralność smakową zawartości.
Termosy gastronomiczne zawierają dodatkowe rozwiązania pozwalające na ich wygodne i bezpieczne użytkowanie przez wiele godzin, takie jak:
- wentyl eliminujący podciśnienie
- ergonomiczne uchwyty
- podkładki zabezpieczające pojemnik i blat roboczy
Termos typu dzbanek
Termoizolacyjne dzbanki gastronomiczne na napoje typu kawa/herbata najczęściej wyposażone są w kraniki, przez które wydostaje się ciepły płyn. Płyn wylewny jest za pomocą pompki lub przycisku. Takie rozwiązanie zapewnia szczelność pojemnika na wiele godzin, pomimo wielokrotnego korzystania z termosu.
Zróżnicowana oferta dzbanków do napojów pozwala na znalezienie modeli mieszczących od kilku do kilkudziesięciu litrów cieczy. Charakteryzują się one także estetycznym wyglądem i różnorodną kolorystyką. Wszystko po to, aby prezentować się elegancko i ułatwić jednocześnie rozróżnienie rodzaju napoju.