Wilk do mięsa – niezbędny do szybkiego i sprawnego rozdrabniania mięs

Lokale gastronomiczne, które chcą serwować świeże potrawy wykonane z mięsa mielonego, muszą pamiętać o wyborze wysokiej jakości surowca. Dodatkowo, potrzebne będzie odpowiednie urządzenie gastronomiczne do jego rozdrabniania – to tzw. wilk do mięsa (https://www.gastropuls.pl/maszyny-do-mielenia-wilki-do-miesa), czyli maszynka do jego mielenia.

Maszynka do mielenia mięsa – budowa i działanie
Gastronomiczne maszynki do mielenia mięsa to urządzenia, które pozwalają na szybkie i sprawne rozdrobnienie go na mielonkę o określonych parametrach.

Wilki do mielenia mięsa zbudowane są z następujących elementów:
– podajnik na mięso do zmielenia
– korpus mielący
– ślimak – śruba podająca
– nóż do rozdrabniania mięsa
– sitko z otworami

Urządzenia tego typu są wytwarzane głównie z najwyższej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu są trwałe, wytrzymałe, odporne na korodowanie i łatwe do utrzymania w higienicznej czystości, co ma bardzo duże znaczenie w każdym lokalu gastronomicznym.

Jak wybrać odpowiedni wilk do mielenia mięsa?
Maszynka do mięsa dobierana jest do indywidualnych potrzeb danego lokalu. Do małej gastronomii wybierane są urządzenia tańsze, które mogą posiadać niższą wydajność chwilową. Do dużej gastronomi stosowane są modele o wyższej wydajności oraz prędkości pracy.

W zestawie z wilkiem do mięsa znajdują się najczęściej różne sitka umożliwiające uzyskanie właściwej średnicy mielenia, a także inne akcesoria, na przykład kołki dociskowe, lejki do kiełbas.