Rant do ciasta – niezbędnik cukiernika

Ranty do ciasta stają się powoli bardzo popularne w polskich domach i wielu amatorskich cukierników dostrzega ich ogromne zalety. Pomimo jednak wzrostu popularności nadal wielu użytkowników nie wie, jak się je powinno wybierać. Jakie są zatem najważniejsze cechy rantów cukierniczych?

Jaki rozmiar rantu kupić?

Od czego należy zacząć, jeśli chce się kupić dobry rant cukierniczy? Rzecz jasna najważniejszą sprawą jest to, aby miał on odpowiedni rozmiar. Wynikać z niego będzie wielkość tortu lub innego wypieku, więc jeśli wybierze się model nieprawidłowy, wykonywać się w nim będzie ciasta za duże lub za małe.
Analizując rozmiar rantu cukierniczego, należy brać pod uwagę jego obwód, lecz także wysokość. Jeśli nie ma się pewności, jaki model wybrać, polecany jest rant cukierniczy regulowany. Jest on nieco droższy, lecz dzięki możliwości regulacji można w razie potrzeby na bieżąco zmieniać jego wielkość.

rant do ciasta

Z jakiego materiału powinien być zrobiony rant cukierniczy?

Kolejną niezwykle istotną sprawą dla użytkowników rantów cukierniczych jest materiał, z którego są one wykonane. Jest to bardzo ważna kwestia, która określać będzie wiele cech użytkowych takiego narzędzia.
Szczególnie polecane przez specjalistów i zawodowych cukierników są ranty do ciasta zrobione ze stali nierdzewnej. Są one bardzo mocne, nie ulegają zniszczeniu pod wpływem działania wysokiej temperatury, a co najważniejsze, podczas pieczenia zabezpieczają ciasto przed przywieraniem. Na koniec wspomnieć jeszcze trzeba, że są bardzo wygodne do mycia.