Głównym celem urządzeń kuchennych jest ułatwienie gotowania. Jeśli potrzebujesz pokroić lub zetrzeć na tarce dużo owoców, lub warzyw do gotowania, najłatwiej jest użyć szatkownicy do warzyw. W przypadku mniejszych ilości odpowiednie są modele mechaniczne lub ręczne, natomiast urządzenia elektryczne mogą pomóc w jeszcze bardziej zauważalnym zwiększeniu prędkości cięcia. Aby nie żałować zakupu, warto wybrać odpowiedni rodzaj urządzenia.
Rodzaje szatkownic
Wybór szatkownicy do warzyw z oferty gastropuls należy rozpocząć od określenia rodzaju jej napędu. Istnieją 2 rodzaje takich urządzeń — mechaniczne (ręczne) i elektryczne. Pierwsze z nich są niedrogie, ale wymagają użycia siły podczas pracy. Elektryczne szatkownice do warzyw są wydajne i funkcjonalne, ale są droższe, wymagają podłączenia do prądu i są głośne.
Mechaniczne szatkownice do warzyw
Lista głównych typów mechanicznych szatkownic do warzyw obejmuje:
- Krajalnice. Modele, które posiadają tylko jeden nóż zainstalowany prostopadle do kierunku ruchu żywności podczas krojenia. Są dobre do robienia krążków i słomek z warzyw.
Tasaki z łopatkami w kształcie litery V. Model ten posiada dwie powierzchnie tnące, które są ułożone pod kątem. Zwiększa to efektywność cięcia nawet w przypadku stępienia się ostrzy. Szatkownice pozwalają na rozdrabnianie żywności i nadają się do robienia słomek, krążków i cienkich plasterków.
Szatkownice do warzyw z dyskiem. Część dysku ma otwory ze spiczastą krawędzią. Dyski można wyjmować — każda dysza ma swoje własne właściwości. - Siatkowe szatkownice do warzyw. Główną częścią takiej krajalnicy jest siatka noży, na której układa się warzywa i dociska je do siebie. Jedna z najbardziej udanych opcji przygotowania popularnych świątecznych sałatek w domu
- Szatkownica cylindryczna — nie jest najpopularniejszym, ale wciąż dostępnym w sprzedaży rodzajem ręcznej szatkownicy do warzyw. Nie cieszy się dużym zainteresowaniem, bo potrafi zetrzeć na tarce tylko warzywa. Jedynym powodem, dla którego warto wybrać ją zamiast zwykłej szatkownicy, jest zwiększone bezpieczeństwo pracy.
Urządzenia elektryczne
Jeśli potrzebujesz szatkownicy do warzyw do przygotowywania dużych ilości jedzenia — na przykład na przyjęcie lub dla rodziny składającej się z 4 do 6 osób — model elektryczny będzie dobrym rozwiązaniem. Zakres zastosowań jest znacznie szerszy — można obrabiać ziemniaki, rzepę i surowe buraki. A czasem nawet mięso i ser, z czym nie wszystkie modele manualne sobie radzą.
Wybierz elektryczną szatkownicę do warzyw do swojego domu spośród trzech opcji. Pierwszą z nich jest klasyczny model ze standardowymi przystawkami. Kupuje się je w celu uzyskania słomek, kostek, plastrów i wiórków. Przy stosunkowo niskiej cenie mają niewielki zestaw funkcji.
Jeśli funkcje klasycznej wersji nie są wystarczające, na liście urządzeń elektrycznych znajdują się modele z maszynką do mięsa. Taki sprzęt zwraca uwagę swoją mocą i możliwością dobrego siekania wszelkich produktów — od warzyw po bułkę tartą i mięso. Ich jedyną wadą jest wyższy koszt w porównaniu do standardowych wariantów.
Trzecim rodzajem modeli elektrycznych są przecinarki lub kombajny. Poradzą sobie z każdym produktem — od surowych warzyw po owoce.