Jakie blachy do pieczenia wybrać?

W wielu sklepach sprzedających blachy cukiernicze znajdziemy wiele modeli, które różnią się od siebie między innymi wielkością, kształtem czy materiałem, z jakiego zostały wykonane. Oczywiście dostępne są również ciekawe alternatywy, jak np.: mata silikonowa, która jest alternatywą dla blach do pieczenie ciastek albo kamienie do pizzy zamiast preferowanych blaszek.

Z jakiego materiału powstają blachy cukiernicze?

W celu wytworzenia blach do pieczenie wykorzystuje się wiele różnorodnych materiałów, które wyróżniają się właściwościami. W zależności od wykonywanego wypieku ich właściwości mogą być zarówno jego wadami, jak i zaletami. Z tego też powodu, zanim zakupimy daną blachę, pierw określmy się, co będziemy w nich piec. Sprawdźmy zatem, z czego robione są blachy cukiernicze:

  • Szkło- jego wyjątkową zaletą jest przezroczystość, umożliwia ona obserwowanie wypieku, kiedy włóżmy go do piekarnika. Sprawdzając kolor oraz wielkość wypieku można stwierdzić, czy należy już zakończyć pieczenie,
  • Blacha aluminiowa/stal- zaletą aluminium jest dobre przewodnictwo cieplne. Z tego właśnie powodu większość cukierników czy piekarzy decyduje się na formy aluminiowe. Chociaż stal jest zarówno wytrzymalsza, jak i łatwiej utrzymuje się ją w czystości niż aluminium, to niestety nie przewodzi tak ciepła, jak jego konkurent,
  • Silikon- sprawdzają się w wypiekach cukierniczych z dużą ilością cukru. Z jednej strony silikon doskonale zapobiega przypaleniom i przywieraniu masy do brzegów formy. Z drugiej strony z wykorzystaniem silikonu trudniej jest uzyskać idealny brązowy kolor wypieków.

Blacha piekarnicza dostępna na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/blachy-do-pieczenia