3 patelnie, które warto mieć w domu

Patelnia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Pasjonaci gotowania zwykle mają ich przynajmniej kilka, wciąż jednak rozglądają się za nowymi patelniami, inwestując w świetnej jakości modele nawet kilkaset złotych. Kto jednak tak bardzo nie fascynuje się gotowaniem, z powodzeniem może skończyć na trzech sztukach. Poniżej opis trzech modeli patelni, które dobrze jest mieć w swoim domu.

zdjęcie patelni grillowej

Głęboka patelnia z przykrywką czyli wok

Wok to niesamowicie wygodna patelnia. Można w niej smażyć na głębokim tłuszczu, dusić, przygotowywać dania z dużą ilością sosu, bez martwienia się o to, że wszystko pryska na około i kuchenka jest cała w plamach z tłuszczu. To właśnie w woku przygotowuje się też pyszne potrawy rodem z Azji, takie jak na przykład warzywa stir fry.

Dobrej jakości patelnia do smażenia

Dobrej jakości patelnia do smażenia, na przykład z powłoką teflonową pozwalającą przygotowywać potrawy z minimalną ilością tłuszczu, to doskonała inwestycja dla osób lubiących spożywać lekkie posiłki. Na takiej patelni można usmażyć jajecznicę czy omlet, naleśniki, racuchy czy pankejki po prostu nie używając w ogóle do tego oleju czy masła. Trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji takiej patelni, aby nie naruszyć jej powłoki teflonowe.

Patelnie grillowe

Patelnia grillowa na płytę indukcyjną to model idealnie nadający się do kuchni osób ceniących szybkie i proste potrawy. Na patelni grillowej można przygotowywać lekkie mięsa takie jak ryby czy drób, oraz różnego rodzaju warzywa z grilla. To również doskonała patelnia do przygotowywania grzane.