Placki z cukinii w wersji na ostro

Jeśli ktoś nie ma pomysłu na coś smacznego do zjedzenia, to z całą pewnością warto sięgnąć po cukinię i jeszcze kilka innych składników w celu przygotowania wybornych placków. Nie ma chyba osoby, której taka potrwa by nie zasmakowała. W zależności od naszych preferencji możemy dodać do ciasta niemalże wszystko. Niektórzy robią placki z cukinii w wersji tradycyjnej, inni dodają serca, pieczarek czy też nawet papryczek chili. Placki z cukinii to rodzaj potrawy, którą praktycznie każdy jest w stanie wykonać i to nawet bez większych zdolności kulinarnych.

Placki z cukinii w wersji na ostro

Bez wątpienia placki z cukinii: https://www.mniammniam.com/Placki_z_cukinii_najprostsze_i_najlepsze-21381p.html są wyśmienite i to pod każdą postacią. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic dziwnego, gdyż wręcz rozpływają się w ustach. Do placuszków można dodać najróżniejsze składniki oraz podawać je z przeróżnymi sosami. Tego typu dania są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a do tego niezawodne. Można je jeść na śniadanie, obiad czy też na kolację. Oprócz wersji tradycyjnej warto spróbować także placuszków z cukinii na ostro. Do ich przygotowania potrzebować będziemy: 300g mąki, trzech jaj, połowy szklanki mleka, 500g cukinii, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki sosu sojowego, cebuli, soli, pieprzu, sosu chili i oleju do smażenia.

Wykonanie: pierwszym krokiem jest oczywiście przygotowanie ciasta na nasze placuszki. Do tego potrzebować będziemy jajek, mleka, proszku i przypraw. Wszystko mieszamy i dodajemy wcześniej starte na tarce warzywa – cukinie i cebulkę. Najlepiej jest zrobić to na tarce o grubych oczkach. Kolejnym krokiem jest wymieszanie warzyw z ciastem i dodanie do niego sosu sojowego. Na koniec doprawiamy nasze ciastko na placki wedle uznania. Teraz możemy już przejść do smażenia naszych placuszków na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy tak długo, aż placki będą rumiane. Podajemy je z sosem chili, dzięki czemu cała potrawa nabierze charakteru i pożądanej ostrości. Placuszki można zajadać same lub podać z sałatką czy surówką. Jeśli sos chili jest dla nas za ostry, to można sięgnąć po jakiś inny.