Kuchenna klasyka

Obecnie absolutną klasyką są przede wszystkim kotlety mielone. To właśnie one są najbardziej znanym daniem w polskiej kuchni. Takie danie można przygotować na wiele, różnych sposobów. Przepis zna na nie z całą pewnością każda babcia.

Pyszne kotlety od Twojej babci

Nasze babcie przyrządzają mielone kotlety według tradycyjnej receptury. Co ciekawe, wiele osób dodaje swój indywidualny składnik, dzięki czemu taka potrawa smakować może inaczej. Niektórzy decydują się na oryginalną przyprawę, na przykład cynamon. Inni dodają do swoich kotletów odrobinę ketchupu. Takie kotlety są nie tylko bardzo smaczne, ale również soczyste. Ten smak z całą pewnością zna każda osoba. Danie to występuje bowiem bardzo często podczas rodzinnych obiadów, na przykład obiadów niedzielnych. Oprócz tego takie kotlety często przygotowuje się przyjęcia okolicznościowe. Mielone kotlety nie zajmują zbyt dużo czasu, można przygotować je w pół godziny. Podstawą każdego kotleta jest przede wszystkim dobrej jakości mięso. W tym przypadku najczęściej stosuje się mięso wieprzowe lub drobiowe.

Wspaniały smak polskiej potrawy

Do sporządzenia kotletów dla całej rodziny, będziemy potrzebować minimum pół kilograma mięsa. Bardzo często do takich kotletów dodaje się namoczoną bułkę, cebulę oraz jajko. Z powstałej masy należy uformować okrągłe kulki. Gotowe kotleciki trzeba również obtoczyć w bułce tartej. Aby smak był jeszcze lepszy, trzeba pamiętać o tym, aby dodać dużo przypraw. Sól i pieprz to podstawa każdego dnia. Oprócz tego wiele osób dodaje na przykład słodką paprykę, która sprawia, że smak dania jest jeszcze lepszy. Takie kotlety potrzebują przede wszystkim środka spajającego. Najczęściej używa się po prostu jajka. Niektórzy używają na przykład mąki ziemniaczanej lub po prostu używają ziemniaków gotowanych. Kotlety te można podawać na przykład z pyszną, zieloną sałatką z sałaty lodowej, pomidorów i szczypiorku.

Kotlety mielone to przede wszystkim tradycja, którą używa się od wielu lat. Takie danie smakuje na prawdę wszystkim.