Wczoraj zrobiłam, dziś są już gotowe.

Na weekend w sam raz. Postne i smaczne. :)

Śledzie z koperkiem

składniki:
4 płaty śledzi (matjasy), pęczek koperku, cebula, 3 ziarenka ziela angielskiego,,1 listek laurowy, szklanka octu (6%), ok 5 łyżek cukru.

JAK ZROBIĆ?
Śledzie kroimy w kawałki. Myjemy koperek i go osuszamy, a następnie siekamy drobno. Obieramy i kroimy w plasterki cebulę. Bierzemy naczynie (np duży słoik) i układamy warstwowo śledzie i cebulę na zmianę, za każdym razem posypując posiekanym koperkiem. W międzyczasie trzeba zagotować szklankę wody z octem i cukrem. Po zagotowaniu studzimy zalewę. Ostudzoną zalewą polewamy śledzie, tak, aby je zakryć. Dorzucamy ziele i listek. Odstawiamy do lodówki, przynajmniej na noc, tak aby śledzie nabrały koperkowego smaku.

Smaczne? :)

{2 kwietnia 2011} {Tags: , , }