Poznajmy syfon do bitej śmietany

Częste myślenie o kulinariach sprawia, że napotyka się na coraz różniejsze sprzęty gastronomiczne w niekiedy dziwnych nazwach – durszlak, kokilki, czy syfon do bitej smietany. Jeśli wiadomo czym jest durszlak (cedzak) i kokilki (formy do ciastek) to niebawem jasne będzie co to syfon.

Co to jest syfon do bitej smietany?

Kształtem przypomina najczęściej butelkę, która jest wykonana w całości z aluminium, posiada 3 końcówki z polipropylenu i szczoteczkę do czyszczenia. Dzięki rozwojowi designu spotkać można syfon w różnych wersjach kolorystycznych. W sprzęcie przeznaczonym do bitej śmietany można ubijać jedynie na zimno oraz jedynie śmietanę. Żeby działanie syfonu do bitej śmietany mogło się udać, należy zakupić specjalne naboje gazowe, które przeważnie nie są dołączane wraz z syfonem.

Jak działa syfon do bitej smietany?

Należy wlać schłodzoną śmietanę do syfonu, wkręcić jeden nabój (dopasowany do wielkości syfonu), wstrząsnąć energicznie kilka razy, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Podczas użytkowania urządzenie należy obrócić do góry nogami aby śmietana spłynęła w kierunku dyszy i nacisnąć spust. Jest to ogólny sposób użytkowania, natomiast, po zakupie, należy zapoznać się z instrukcją dołączoną do danego modelu.