Kuchnie gastronomiczne: Co i jak?

Gastronomia, to bardzo ważna i świetnie rozwijająca się branża, ważny element gospodarki, rynek zatrudnienia. Tym bardziej teraz – gdy z jednej strony wróciła moda na gotowanie, smaczne i dobrej jakości jedzenie, gdy ma miejsce rozwój technologii – a z drugiej zauważamy wzrost liczby osób stołujących się poza domem. Konkurencja wrasta. Wyposażenie kuchni nie jest więc bez znaczenia – tak dla komfortu personelu, jak i klientów. Wpływa na jakość pracy – i jedzenia. Dlatego też, choć wyposażenie zaplecza kuchni barów czy restauracji, to nie mały wydatek – warto w niego zainwestować, gdyż ten wydatek się zwróci.

Kuchnia w kuchni

Zmywarki, suszarki, stoły, wagi, grille, okapy itp. – to tylko część obowiązkowego wyposażenia kuchni. Niezbędnik szefa kuchni i jego pomocników. Co jednak jest najważniejsze? Kuchnia! Żadna kuchnia nie może obejść się bez kuchni!

Przez kuchnie gastronomiczne rozumiemy zaś między innymi:
– Kuchnie gazowe,
– Kuchnie elektryczne,
– Kuchnie gazowe lub elektryczne z piekarnikiem gazowym (lub elektrycznym),
– Kuchnie gazowe z płytą żeliwną lub ceramiczną,
– Kuchenki indukcyjne stołowe.

Cena gra rolę

Kuchnie takie różnią się cenowo w zależności od rodzaju, modelu czy wymiarów. W Polsce na najprostszą kuchnię gastronomiczną wydamy około 1 tys. zł. Są jednak i takie, które warte są kilka razy więcej. Oszczędzać nie warto – i czasem warto wydać znacznie większą kwotę na model, który posłuży nam wiele lat, niż na taki, który swój żywot skończy po roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *