Jak funkcjonalnie urządzić spiżarnię i zdrowo przechowywać żywność?

Każdy kto posiada swoją własną piwniczkę lub spiżarnię wie, że wcale nie tak prosto jest ją urządzić na tyle funkcjonalnie, by przechowywane tam owoce i warzywa były nie tylko łatwo dostępne, ale także by nie psuły się zbyt szybko. Oto kilka prostych zasad, które sprawią, że będzie można długo cieszyć się świeżymi i aromatycznymi owocami i warzywami.

Piwniczka z regałami

Aby żywność przechowywała się dobrze i schludnie, warto zamontować w spiżarni porządne regały. Pomoże to nie tylko uporządkować dostępne gatunki warzyw i owoców, ale także później szybko znaleźć to, czego akurat potrzeba i łatwo wyciągnąć poszczególne owoce z półek. Jest to rozwiązanie czyste, bezpieczne i jeśli dobrze przemyślane – wcale nie musi być drogie.

Układaj owoce w skrzynkach

Należy także pamiętać o tym, by układać owoce w specjalnych skrzynkach na owoce. Dają one możliwość posegregowania poszczególnych gatunków i utrzymania porządku. Skrzynki na owoce umożliwiają także takie poukładanie jabłek czy gruszek, aby nie stykały się one ze sobą. Warto wybierać takie pojemniki, które mają dostatecznie dużo otworów, gdyż tylko one umożliwiają na tyle swobodny przepływ powietrza, by owoce rzeczywiście nie psuły się i na długo zachowały swą świeżość.