Ciepły posiłek w pracy – dzięki termosom obiadowym

Bardzo często w pracy nie ma możliwości podgrzania (nie mówiąc o przygotowaniu) obiadu przyniesionego z domu. A jak wiadomo, jest to jedna z najzdrowszych opcji żywieniowych. Jest jednak sposób na to, by cały dzień nie jeść kanapek, czy niezdrowych przekąsek; jest nim zastosowanie termosu obiadowego https://ostry-sklep.pl/c/3165/termosy-obiadowe-termosy-akcesoria-kuchenne.html jak te.

Termosy

Ich pojemność to standardowo 0.3 do 1.5 litra (istnieją też termosy 6-litrowe, jednak to opcja dla całej rodziny, a nie do pracy). Wybór pojemności należy dostosować do własnych potrzeb, bowiem termos, który nie jest w pełni wypełniony, wychładza posiłek szybciej. Dlatego też, trzeba zastanowić się jakie porcje będziemy ze sobą w nim zabierać. Takie termoizolacyjne naczynie najczęściej wykonane jest ze stali nierdzewnej, co zapewnia jego niezwykłą wytrzymałość. O termoizolację, oprócz materiału wykonania, dba również szczelna nakrętka (czasem nawet podwójna).

Dodatkowe ułatwienia

Aby użytkowanie termosów obiadowych było jeszcze przyjemniejsze, przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze, warto kupić taki z antypoślizgową powłoką. Po drugie, lepszy będzie model z tzw. zaworem bezpieczeństwa, czyli przyciskiem pozwalającym na powolne wyrównanie ciśnienia – tak, by jedzenie nie „wybuchło” po otwarciu termosu. Po trzecie, w modelach o większej pojemności, przydatna będzie rączka, która ułatwi manewrowanie zawartością naczynia.