Zalety dań przygotowanych w garnku rzymskim

Aktualne moda na gotowanie jest w fazie szczytu! Gotują wszyscy: zawodowcy, gospodynie domowe, a także laicy w tej dziedzinie. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń i wynalazków służących do przygotowywania niebanalnych potraw: parowary, szybkowary, piekarniki, kociołki, różnego rodzaju grille, naczynia żaroodporne itd.

Garnek rzymski – hit czy kit?

garnek rzymski wykonany z glinyJeżeli chcesz zaskoczyć kogoś niepowtarzalnym smakiem możesz przygotować pyszne dania za pomocą garnka rzymskiego. Potrawy są pieczone w atmosferze pary wodnej. Nie tracą dzięki temu swojego smaku, składników odżywczych, wartości oraz witamin. Dania są soczyste oraz pełne aromatu. Bez dodatku tłuszczu idealnie nadają się dla osób na diecie. Upieczone mięso jest bardzo soczyste, warzywa nie tracą na kolorze. Całość jest lekkostrawna, delikatna, bardzo zdrowa oraz naturalna. Upieczona potrawa w garnku rzymskim z Ale Dobre jest prawdziwym hitem!

Na czym polega fenomen garnka rzymskiego?

Naczynie to wykonane jest z ceramiki nieszkliwionej. Służy do pieczenia z wykorzystaniem pary wodnej. Co najważniejsze, aby przygotować w nim potrawę nie potrzebny jest żaden tłuszcz.Garnek zawiera pory, które nasycane są wodą. Kiedy temperatura w piekarniku rośnie, wzrasta w nich także ciśnienie. Woda z porów zostaje uwalniana powoli i przybiera postać pary wodnej. Cały ten proces pozwala na pieczenie w atmosferze pary wodnej. Przed pieczeniem garnek należy namoczyć w wodzie przez około 15 – 20 minut. Naczynia występują w różnych rozmiarach (małe, duże, podłużne, głębokie, płytkie itd.). Należy je dostosować do piekarnika, ponieważ nie może dotykać jego ścian.