Jeśliby zajrzeć do losowej kuchni w Polsce, to oprócz szeregu całkowicie losowych elementów wyposażenia, za każdym razem powtarzał by się jeden. Drewniana deska do krojenia obecna jest w każdej kuchni, od Śląska po Podlasie korzystają z niej wszyscy kucharze i kucharki. Skąd wzięła się tak duża popularność tego typu: https://ostry-sklep.pl/deski-do-krojenia deski do krojenia?
W drewnie siła
Dlaczego drewniana deska jest tak popularna? Powodów tego jest wiele. Wśród najoczywistszych wymienić można bardzo dużą dostępność, trwałość i wygodę w użytkowaniu. Jednak oprócz tych cech drewniane deski charakteryzują się jeszcze innymi, nie tak oczywistymi na pierwszy rzut oka zaletami. Do takich mało znanych zalet zaliczyć można:
– właściwości prozdrowotne – przy zachowaniu odpowiedniej pielęgnacji drewniana deska posiada właściwości bakteriobójcze, co znacznie podnosi bezpieczeństwo przygotowywanych potraw
– ochronę noży – drewniana deska nie tępi noży. Deski szklane lub plastykowe mają z tym ogromny problem
– właściwości ochronne – drewniana deska znakomicie spisuje się jako podstawka na rozgrzane garnki lub patelnie. Warto jest mieć ją w pogotowiu podczas gotowania, aby nie stawiać niczego rozgrzanego na blat kuchenny lub stół, ponieważ wiążę się to z ich uszkodzeniem.