Praktyczne formy do wypieku ciast

Miłośnicy sporządzania wypieków nie mogą obyć się bez wygodnych form, które sprawiają, że ciasta nabierają odpowiednich kształtów. Obecnie w sklepach z kuchennymi akcesoriami jest bardzo szeroki wybór wszelkiego rodzaju foremek i tortownic. Produkty różnią się pod względem wielkości, kształtu, a także tworzyw, z których zostały wykonane. Dzięki temu każdy, cukiernik, kucharz i gospodyni domowa mogą znaleźć idealne akcesorium.

Idealne tortownice do przygotowywania tortów, ciast i deserów

Tortownice znajdziemy w większości kuchni. Są wygodne i sprawiają, że zarówno biszkopty, jak i śmietanowe desery oraz galaretki nabierają idealnego kształtu. Jednak należy zauważyć, że tortownica tortownicy nierówna, a producenci oferują zawodowym i domorosłym cukiernikom wiele ciekawych modeli. Większość początkujących ciastkarzy decyduje się na niedrogie produkty ze stali ocynowanej. Sprawdzają się one wypadku niezbyt częstego użytkowania, np. raz w tygodniu. Osobom, które więcej czasu spędzają przy pieczeniu ciasta, polecane są tortownice o wyższej trwałości od Ale Dobre.

Rodzaje tortownic

Tortownica wcale nie musi musi być okrągła i błyszcząca srebrem. Obecnie dostępne są formy w kształcie kwadratu, prostokąta, a nawet nietypowe akcesoria, dzięki którym można uzyskać ciasta, przypominające serca, gwiazdki lub kwiatki. Bardzo popularne są tortownice z nieprzywierającej stali w kolorze czarnym. Są one bardzo trwałe, dzięki czemu przetrwają wiele cukierniczych prób. Na rynku można również znaleźć produkty silikonowe – wytrzymałe, o nieprzywierającej powierzchni, pozwalające nie tylko piec, ale również przygotowywać mrożone desery. Większość tortownic składa się z wyjmowanego dna oraz rozpinanej obręczy. Zdarza się, że spody są wykonane ze stali lub ceramiki, natomiast ranty są silikonowe albo stalowe.