Patelnia ceramiczna czy teflonowa?

Patelnie kuchenne non-stick pojawiły się na rynku ponad pół wieku temu i zrobiły prawdziwą furorę. Dzisiaj wybór patelni w sklepach: https://ostry-sklep.pl/c/41/patelnie.html jest o wiele większy. Oprócz patelni teflonowych są m.in. patelnie ceramiczne.

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne pojawiły się w sklepach stosunkowo niedawno. Produkowane są bez użycia materiałów PTFE i PFOA, dlatego też nazywa się je zielonymi patelniami. Dno takiej patelni wykonane jest z aluminium lub ze stali, a sama powłoka zrobiona jest z naturalnych minerałów i gliny wypalanych w wysokiej temperaturze. Cały proces produkcji  jest ekologiczny i nieszkodliwy. Patelnie ceramiczne są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Powłoka ceramiczna jest odporna na wysokie temperatury oraz na zarysowania. Poza tym długo utrzymuje ciepło i równomiernie się nagrzewa.

Patelnia teflonowa

Patelnie tego typu są wykonane z opatentowanego przez firmę DuPont PTFE. Pozwalają one na smażenie potraw bez dodatku tłuszczu, które są dzięki temu mniej kaloryczne i zdrowsze niż inne. Poza tym taka patelnia nie wymaga częstego mycia, wystarczy ją przetrzeć papierowym ręcznikiem i gotowe. Powierzchnia patelni teflonowej nagrzewa się równomiernie, ale nie trzyma zbyt długo ciepła, co jest jej sporą wadą.