Jak serwować lody?

Lody to jeden z najchętniej serwowanych deserów. Doskonale smakują zarówno samodzielnie, jak i podane z bakaliami, owocami czy szarlotką. Jak je serwować, żeby podkreślić ich smak i sprawić przyjemność gościom?

Z czym podawać lody?

Lody to deser idealny na każdą okazję. Nadadzą się zarówno na spotkanie z przyjaciółkami, jak i na rodzinną imprezę, świetnie sprawdzą się także podczas oficjalnych przyjęć, takich jak ślub czy rocznica. Można je podawać samodzielnie, choć podczas wyjątkowych okazji warto je delikatnie przyozdobić, przy okazji podkreślając ich smak. Świeże owoce, orzechy, suszone owoce albo listek mięty – to oprócz tradycyjnej polewy idealne towarzystwo dla lodów.

Eleganckie i praktyczne naczynia do serwowania lodów

Naczyniem, które najlepiej sprawdzi się w przypadku mroźnego deseru, są pucharki do lodów. Te ładnie wyeksponują podwieczorek i będą wygodne – dzięki specjalnej nóżce łatwo będzie je złapać, nie odmrażając sobie palców. Serwując deser w pucharkach do lodów, można być pewnym, że ten zostanie odpowiednio wyeksponowany. Pucharki są bardzo eleganckie, dzięki czemu deser będzie doskonale się prezentował, a tym samym lepiej smakował – nie od dziś wiadomo, że zmysł wzroku w znacznym stopniu wpływa na smak potraw.

Jakie naczynia do lodów wybrać?

Które pucharki do lodów sprawdzą się najlepiej? Ważne, żeby były solidnie wykonane i miały praktyczny kształt. Jeśli chodzi o stylistykę, najlepiej kierować się własnym gustem i wybierać pucharki, które będą pasowały do wystroju mieszkania i indywidualnych preferencji.